Workshops

Workshops

De eerste ronde start om 13.30 uur met een optreden van Hester Macrander: 'Ben je daar nog?' Storing op de lijn!

 

In de tweede ronde kun je kiezen uit één van de vijf onderstaande workshops.

 

 

Voorstelling

 

'Ben je daar nog?' Storing op de lijn!

door Hester Macrander, hestermacrander.nl

 

Verbindend, of geweldloos communiceren, ja dat willen we allemaal wel! Maar hoe dan? Soms willen we eigenlijk even helemaal niet verbinden, mag dat ook? Met sommige mensen willen we dat zelfs helemaal nooit, is dat dan 'geweld'? Moet je daarvoor in therapie, of volstaat een basiscursus?

 

Hester Macrander is internationaal gecertificeerd trainer in Verbindende / Geweldloze Communicatie. Dus zou ze het moeten kunnen... Helaas stelt ze zichzelf regelmatig teleur en daar zal ze in deze interactieve voorstelling een boekje over opendoen. Je mag haar hartelijk uitlachen. Vervolgens word je gevraagd jullie falen te delen, in de hoop dat je je in haar en elkaar herkent. Dan is er in ieder geval weer verbinding! Interactieve voorstelling als humoristische spiegel van onze ploeterende pogingen mens te zijn op deze planeet.

 

Hester Macrander is theatermaker, neerlandica en trainer in Verbindende Communicatie.

 

 

Workshops :

 

Zorg voor de boer met kiespijn - geweldloze communicatie en humor

door Christiaan Zandt, www.bisho.nl

 

Er is weinig dat zo verbindend werkt als samen lachen. Toch? Humor is iets wonderlijks. Het kan precies de juiste snaar raken op een moment dat er behoefte is aan ontspanning. Met humor kunnen we soms iets aankaarten dat we spannend vinden om te bespreken. De andere kant daarvan ken je vast ook: iets wordt dan weggelachen. En soms kan een grap zelfs lijden tot verwijdering of pijn.

 

Eerlijk zijn naar jezelf en anderen vraagt moed en mildheid. We verbinden ons met familieleden, collega's, vrienden en anderen via hun behoeften, zodat we het zelfs hartgrondig oneens kunnen zijn met hun grappen en grollen.

 

We gaan samen op onderzoek: Valt er wat te lachen met geweldloze communicatie? Hoe kun je bespreken wat een grap met jou doet? En als je ervoor kiest het niet te benoemen, wat doe je dan?

 

Aantal deelnemers: geen maximum

 

Christiaan werkt als gecertificeerd trainer en mediator. Hij is met zijn bedrijf Bisho gevestigd in Groningen, en maakt deel uit van het trainerscollectief Ai-opener.

 

 

Onenigheid met jezelf als het gaat om die heerlijke' gewoontes

door Inge Hendriks, www.detaaltafel.nl

 

Denk aan:

 

•Een zak chips leeg peuzelen terwijl je na drie happen denkt: 'ik krijg straks spijt...'

•Je sigaretje roken en ondertussen balen van jezelf.

•Jezelf moed inpraten omdat je vindt dat je naar de sportschool moet.

 

Iets vinden, iets moeten, 'je lat ergens neerleggen' is voer voor de jakhals in ons. Conflicten genoeg in onszelf. Herken je dat?

 

Taal helpt je om jezelf en de wereld om je heen te begrijpen. Hoe groter je woordenschat hoe groter je wereld. Met taal drukken we ons uit. Verbaal en/of non-verbaal maken we contact met onszelf en anderen. Hier komt mijn uitnodiging om de hoek kijken om jouw (innerlijke)wereld en jouw kijk daarop, uit te breiden met geweldloze communicatie. GC brengt je in contact met waar het je nu werkelijk omgaat, geeft inzicht in je gewoontes en patronen, waardoor er ruimte ontstaat om anders te kijken en te handelen.

 

Aantal deelnemers: geen maximum

 

Inge Hendriks is internationaal gecertificeerd trainer geweldloze communicatie en is lid van www.geweldlozecommunicatie.org. Werkt bij Cosis en viert dagelijks hoe GC haar leven verrijkt heeft en deelt dit met alle nieuwsgierigen om haar heen.

 

 

Woorden geven aan gevoelens en behoeften

door Justine Mol, www.justinemol.nl

 

Gesprekken gaan vaak over wat we ergens van vinden en hoe we elkaar kunnen overtuigen van onze mening. De GROK kaartenset geeft ons woorden voor gevoelens en behoeften, zodat we elkaar kunnen ontmoeten in een gebied dat voorbij ons oordeel ligt. Zo werpen we een nieuw licht op oude verhalen waarin we overtuigd zijn van ons gelijk of onszelf als slachtoffer zien.

 

Justine Mol nam het initiatief om het spel uit Amerika naar Nederland te halen en het samen met Earthgames (uitgever van o.a. coöperatieve spellen) een nieuwe vorm te geven. In haar workshops biedt zij een veilige sfeer waarin het doordringen tot de kern van bepaalde gebeurtenissen of dilemma's vanzelfsprekend wordt.

Het spel is gebaseerd op Geweldloos Communiceren van Marshall Rosenberg en wordt gebruikt in professionele settings zoals teamgesprekken, functioneringsgesprekken, training en coaching, binnen het (voortgezet) onderwijs, op de werkvloer en ook in de privésfeer, bijvoorbeeld in het gezin of binnen relaties.

 

Aantal deelnemers: Maximaal 16

 

Justine Mol is internationaal gecertificeerd trainer geweldloze communicatie, werkt met zen-coaching en is auteur van verschillende boeken op het gebied van geweldloos communiceren.

 

 

Luisteren met "Giraffe-oren” (naar kinderen/jongeren)

door Sonja van der Meulen www.vinecoaching.nl

 

Van oorsprong zijn wij mensen “gevers”; wij geven graag. De taal die hier bij past, voor mij, is de Giraffetaal; de Verbindende Communicatie-taal van Marshall Rosenberg. Dit is onze oorspronkelijke taal én onze natuurlijke beweging; geven (en ontvangen). Kinderen/jongeren staan hier direct mee in verbinding, ontdek ik elke keer weer in gesprekken, en verlangen naar deze taal. Ze verlangen er naar verbinding te ervaren met de ander, en naar een taal die daar aan bijdraagt. Een taal die verwoordt wat er in ons leeft aan gevoelens en behoeften.

Giraffetaal; de taal van geven en ontvangen, staat naast de Jakhalstaal; vol verwijten en beschuldigen. Deze taal zorgt voor afscheiding door onder andere te interpreteren, te etiketteren en te veroordelen. Deze taal komt voort uit onze gedachten en overtuigingen.

Uitnodiging; Ontdek in deze workshop de verschillen tussen deze twee talen, vergroot je communicatie-toolbox en laat je verrassen door het effect van je keuze!

 

Aantal deelnemers: 16

 

Sonja van der Meulen werkt als internationaal gecertificeerd trainer en mediator geweldloze of verbindende communicatie. Daarnaast heeft ze 25 jaar ervaring als leerkracht SBO en was ze de afgelopen 10 jaar werkzaam als Ambulant begeleider Passend Onderwijs. Ervaringsdeskundige in het met giraffe-oren luisteren naar kinderen/jongeren in het PO/VO.

 

Meer informatie is te vinden op www.middenstip.com

 

 

Conflicten.... vermijden of aangaan?

door Henri Dijk en Diny Hettinga, www.buitengaats.com

 

Leven we niet allemaal het liefst in harmonie met elkaar? Leven en laten leven, elkaar ruimte geven om je eigen dingen te doen?

 

Toch lukt dat in de praktijk niet altijd en komen gevoelens van ergernis naar boven. Wat daarmee te doen? Maar niets zeggen vanwege de lieve vrede? Elkaar maar uit de weg gaan? Een knallende ruzie? En wat betekent dat voor de mensen om ons heen, de gemeenschap waar we onderdeel van uitmaken?

 

In deze workshop gaan we aan de slag met hoe we conflicten kunnen gebruiken als mogelijkheden voor groei, verbinding en het vergroten van harmonie.

 

Aantal deelnemers:maximaal 16

 

Henri Dijk en Diny Hettinga houden zich sinds 2006 bezig met verbindende communicatie en hebben onder andere de train- de trainer opleiding gevolgd. Beide passen VC regelmatig toe in hun dagelijks leven, thuis en op het werk. Henri werkt in het bedrijfsleven, Diny bij een welzijnsorgansiatie.

 

 

Geïnteresseerd? Hier kun je je aanmelden.